Valgfag på HCI

Her på HCI har vi ikke linjefag. Til gengæld tilbyder vi en masse forskellige valgfag, som man kan mixe på kryds og tværs.

Vi har 3 skemaperioder i løbet af året. Det betyder, at du har mulighed for at vælge 3 forskellige kombinationer af valgfag. 

Perioderne løber: 

  • Skolestart til efterårsferie
  • Efterårsferie til uge 11
  • Uge 12 til slut 


Et år på HCI giver dig derfor mulighed for at prøve dig selv af med nye ting.


Hvem ved - måske finder du et skjult talent? 

Boldspil

Håndbold

Her vil vi især træne dine færdigheder, så du bliver en bedre håndboldspiller. Der vil derfor være en del tekniktræning, dvs. træning i forskellige skud- og afleveringsformer, hurtige opløb m.m.

Du skal gerne blive en klogere håndboldspiller, så der vil også blive en del taktiktræning - dvs. træning i at bevæge sig korrekt i forhold til hinanden og forskellige måder at organisere sit angrebs- og forsvarsspil på.

Der bliver også rigelig tid til almindeligt spil.

Begynderhåndbold

Dette hold er for dig, der aldrig har spillet håndbold før eller kun prøvede det i dine yngste skoleår (op til u8).

Der vil være mange kaste- og gribeøvelser - især fordi der også er harpiks på bolden, som gør den både nemmere og sværere at kaste med :-) Der vil være fokus på teknikken igennem øvelser og småspilslege rundt i hallen. Vi øver os også i alle de forskellige regler, der er i håndboldspillet.

Til marts er der tradition for, at vi tager et hold med til NM i håndbold i c-rækken. Det er en god dag, hvor vi også får prøvet det almindelig håndboldspil.

Håndbold ekstra

Dette er et tilbud til dig, der ønsker mere håndbold. Da faget er blandet kønsmæssigt, vil vi i timerne komme til at have mange småspil samt kamprelaterede øvelser.

Vi vil arbejde med den enkelte spillers færdigheder og taktiske forståelse bl.a. gennem brug af video. Vi vil også se nærmere på forskellige systemer, og der vil være mulighed for selv at skabe sjove angrebsåbninger. 

Vi kommer selvfølgelig også til at have en masse spil på 2 mål.

Fodbold

Om du har spillet fodbold hele livet, spiller A-niveau, B-niveau eller aldrig har spillet en fodboldkamp i dit liv, så er du velkommen her. 
Fodbold på HCI er for alle. 
Det eneste, vi forventer, er, at du yder dit bedste.
Ambitionen er at undervise og udvikle hver enkelt elev, hvor han eller hun er. Det gælder teknisk som taktisk.  

Både fra det simple indersidespark til mere komplicerede taktiske og strategiske elementer alt efter dit niveau og ønske for din udvikling. 

Så pump boldene og snør støvlerne til masser af fodbold og fællesskabende oplevelser på HCI.

Fodbold ekstra

Fodbold ”Ekstra” er et tilbud til dig, som gerne vil spille meget fodbold.

Træningen i fodbold ”Ekstra” er baseret på meget småspil, hvor der lægges vægt på det tekniske og det taktiske. 

Omni-fodbold

Undervisningen foregår på vores omni-bane her på HCI og vil være bygget op omkring mange forskellige facetter af fodboldspillet fx bevægelighed i angrebsspillet, alternative opstillinger, teknisk træning, organiseret forsvarspil, defensiv placeringsevne, kommunikation og forskellige typer af presspil. Rigtig meget kan overføres til 11-mands banen, men spillet her på omni-banen vil minde meget om en blanding af futsal og indendørs fodbold med bander.

Indimellem vil vi også bruge tid på finter og andre tekniske detaljer ala det, man kender fra panna- eller streetfodbold.

Da underlaget er kunstgræs, er det derfor fodboldstøvler med AG, IC eller TF-knopper, der er bedst, men IKKE et krav for at kunne være med i undervisningen.

Så hvis du godt kan lide fodboldnørderi, teknik, taktik og generelt gerne vil blive bedre, så er omni-fodbold noget for dig.

Floorball

Har du interesse i Floorball, eller kunne du godt tænke dig at lære spillet at kende, så er det her valgfaget til dig. 
I dette fag kommer vi til at gennemgå:

•    Regler
•    Teknisk træning
•    Taktik 
•    Samt en masse spil

Vi har udstyr, men medbring gerne dit eget, hvis du har.   

Volley

I volleyball-timerne træner vi de forskellige grundslag:

•    Fingerslag
•    Baggerslag
•    Serv – smash m.m.

På det taktiske område skal vi lære at placere os korrekt på banen, at spille sammen (helst 3 gange) og at bevæge os hensigtsmæssigt på banen.

Selvom der er mange færdigheder at træne, bliver der også rig lejlighed til at spille. Volley er opdelt i drenge- og pigevolley. 

Er du interesseret i mere volley, hvor vi træner mere nørdet og intenst, kan du også vælge Volley Ekstra 1 time om ugen. 
 

Badminton

Vælger du Badminton som valgfag, vil du få træning i både teori og praksis – med hovedvægten lagt på det praktiske.

Teorien vil bl.a. omfatte gennemgang af spilleregler, taktik og teknik. Den praktiske del omfatter indlæring af grundslag samt slagtræningsøvelser. Vi vil også få masser af tid til egentlig spil.

Du skal selv medbringe ketcher.

Basketball

Hvis du vælger faget Basketball, kommer du på et hold, der består af spillere med vidt forskellige forudsætninger for basketball. Alle på holdet skal bidrage til en god holdånd og stemning i undervisningen. 

Vi træner både tekniske og taktiske færdigheder samtidig med at holdånd vægtes højt i undervisningen.

Vi har både et drenge- og et pigebaskethold. 

Er du så bidt af basketball, at du ikke kan få nok, kan du også vælge faget Baketball Ekstra, hvor vi dykker lidt dybere og nørder lidt mere. 

Alternativ idræt

Hvis du ikke kan få nok af idræt og gerne vil prøve kræfter med andre sportsgrene end de klassiske boldspil, så er dette valgfag noget for dig!

Her handler det om at være nysgerrig, legesyg og frisk på at prøve noget nyt. Vi kaster os ud i anderledes og alternative idrætsgrene samt nye varianter af kendte sportsgrene. Du kan forvente alt fra sjove teambaserede aktiviteter til mere udfordrende og kreative bevægelsesformer. Faget giver dig mulighed for at opleve idræt på en anderledes og spændende måde. Er du klar til at tænke ud af boksen og prøve helt masse nye og anderledes idrætsgrene? 
Så er Alternativ idræt noget for dig!

Krop og bevægelse

Spring

Har du lyst til at springe, enten som øvet eller som nybegynder, så skal du vælge faget Spring. Du vil her få mulighed for at lære forskellige spring gennem teknisk træning og forskellige redskabsopstillinger. Det er ikke et krav, at du kan noget i forvejen, men vi forventer, at du har lysten og viljen til at lære, så vi kan udvikle dine færdigheder sammen.

Timerne vil starte med opvarmning af forskellig karakter og derefter har vi fokus på f.eks. banespring, trampolinspring eller små tekniske dele. Der vil naturligvis også blive tid til at springe fuld gas.
 

Spring ekstra

Faget er for dig der gerne vil fokusere lidt ekstra på dine spring og videreudvikling af disse. Vi vil arbejde detaljeret med de tekniske elementer og overføre dette til forskellige springkombinationer. Det er ikke noget krav, at du har lavet gymnastik før, men du kan kun vælge dette fag, hvis du også vælger faget Spring. Desuden forventer vi, at du har stor lyst til at dygtiggøre dig. 

Som deltager på Spring ekstra vil du desuden få mulighed for at deltage i individuel konkurrence i spring. Her vil du konkurrere mod elever fra andre skoler, inddelt i rækker så de har ca. samme niveau som dig.                                                                                                                                             

Rytmisk Gymnastik

Rytmisk Gymnastik er et valgfag, hvor vi vil arbejde med forskellige former for bevægelse indenfor rytmisk gymnastik – f.eks. grundgymnastik, teknik, alternative bevægelser, håndredskaber (f.eks. bolde og sjippetove) og bevægelse over gulv (f.eks. split- og spagatspring) og alternative redskaber (f.eks. borde, stole og bænke). Undervisningen vil til tider have dansepræg.

Vi vil arbejde med enkle, sammensatte øvelser samt en mere kompliceret serie. Serien kommer vi til at bruge, når vi skal lave opvisninger.

Vi vil i enkelte sammenhænge arbejde i grupper med at sætte bevægelser sammen til en helhed.

Rytmisk Gymnastik er et fag for både begyndere og øvede gymnaster, men du skal kunne lide udfordringer og sved på panden.

Rytmisk ekstra

Det her er faget, du skal vælge, hvis du gerne vil fordybe dig endnu mere i den rytmiske gymnastik. Vi går et ekstra lag ned i den tekniske grundgymnastik. Timerne vil veksle mellem procesorienteret og lærerstyret undervisning.

Danseholdet

Vi laver fede dansekoreografier og giver den gas til høj musik. I dette fag vil du komme til at lære mange forskellige dansestilarter; funk, hiphop, house og meget mere. 

Vi shaker til Beyonce og trykker den af til Timberlake, så hvis du elsker at danse foran spejlet til lækker musik, så er funk lige noget for dig!
Alle kan være med; det kræver ingen forudsætninger andet end lysten til at lære.

Smidighed, balance og momenter (SBM)

I dette fag har vi tid til at gå i dybden med de gymnastiske øvelser; smidighed, balance og momenter, som der ikke er helt så meget tid til i den obligatoriske gymnastik.
Vi skal bl.a. arbejde med split og spagat, forskellige balancer på hænder, fødder og hoved og med eksplosive momenter som bl.a. split- og spagatspring.
Faget er for alle. Vi tager udgangspunkt i den enkeltes niveau og arbejder derfra. Du vil også selv kunne komme med ønsker til, hvad vi skal arbejde med. 

Fitness for piger

Vi laver styrketræning med egen kropsvægt, vi træner udholdenhed, stations- og cirkeltræning, TABATA, stafetter og meget andet. Vi får stærke muskler, får pulsen helt op og sveder igennem til god musik. 

Bodycross

Valgfaget er for dig, som godt kan lide at bruge din krop fysisk på en anderledes og sjov måde. Vi garanterer, at hvis du vælger dette hold, får du sved på panden. 
Vi bruger de ressourcer, som er tilgængelige omkring skolen til at lave fysisk træning. På skolen har vi bl.a. bildæk, traktordæk, pull-up bars og tykke reb til rådighed til denne træning. 

Bodycross er et styrke- og konditionsprogram bygget op omkring varierende funktionelle bevægelser, der udføres under relativt høj intensitet. 

Valgfaget Bodycross ligger som en enkelt lektion i løbet af ugen, så når du møder op, forventes der fuld energi - men der er således også garanti for, at du får brugt dine muskler og bliver fysisk udfordret.
 

Yoga og afspænding

Faget, hvor vi gå helt ned i tempo - på den gode måde.
Faget er meget andet end Solhilsen og Lotusstilling.

Muskler og hjerne bliver udfordret, og da vi også har pilates indover, vil styrken også blive udfordret.
Timen slutter altid af med afspænding.
Det giver sved på panden og masser af energi.

Massage

I massage lærer du bl.a. de forskellige massagetag som f.eks. krabbetag og effleurage. Du lærer bl.a. at massere ryg, ben og arme. Vi kommer ind på teorien omkring massage og muskler.

Til selve massagen er I sammen to og to, hvor I skiftes til at massere hinanden.

Løb

I faget løb vil vi både løbe kortere og længere ture. I efteråret og foråret vil vi løbe en del ture i skov, hvor vinterperioden har mere fokus på teorien omkring løb med videofilmning af løbestil og et par teorioplæg blandet med lidt kortere løbeture. Derudover har vi i denne periode også indlagt lidt styrke- og smidighedstræning, som er vigtigt ift. at blive en dygtigere løber.

Vi arbejder desuden med træningsprogrammer frem mod en 10 km eller halvmaraton i efteråret og evt. et halvmaraton i foråret.
 

MTB

Uanset om du er nybegynder, øvet eller eliterytter, er MTB noget for dig, som vil have et smil på læben og nyde naturen. Du får instruktion og feedback på din mountainbiketeknik. Vi øver at pumpe i sving, retningskontrol og terrænforståelse, position og balance på cyklen, timing og koordination. Vi kører ture i Rold Skov og deltager i MTB løb.
 

Musik, krea og natur

Musik

På vores musikhold er der altid super energi, højt humør og musikalske finurligheder på spil, og DU er inviteret indenfor. 

Det hjælper dig rigtig meget i dette fag, hvis du har erfaring med at spille et eller flere instrumenter, er pjattet med at synge, har en generel interesse for musik og er indstillet på at øve dig.

Det første halve år spiller vi hovedsageligt de numre, som skal være med i årets musical. Her skal du være parat til at fortolke sangene og meget gerne sætte dit eget præg på musikken og det udtryk, vi gerne vil have frem. 

Efter nytår er der åbent for forslag til sange, metoder, musikteori eller evt. egne kompositioner. 

Vi åbner dørene, ser mulighederne og jammer os frem i musikkens forunderlige verden.

Guitar for begyndere

Eric Clapton eller Oasis………… Du bestemmer selv.
 
Har du lyst til at lære at spille på guitar, så har du chancen på HCI.

Faget henvender sig primært til elever, der aldrig har haft en guitar i hænderne, men som har lyst og vilje til at prøve. Du vil i løbet af året lære så mange akkorder, at du vil blive i stand til at spille de fleste kendte sange. Du kan dog også vælge faget, hvis du er lettere eller meget øvet, og så møder undervisningen dig på dit niveau.

Det er ingen forudsætning, at du har din egen guitar, men kan du låne én, vil det være en god ide. Skolen har kun få guitarer til udlån.

Krea

Hvis du går rundt med en lille kunstner i maven – eller bare har lyst til at få nogle af dine ideer i hovedet ud på papir, lærred eller noget helt andet - så er billedkunst et fag med muligheder. Et tilbud til den, som har lyst til at bruge deres hænder og kreative hjernedel.

Mulige arbejdsområder:

  • Maling på forskellige materialer
  • Smykkefremstilling
  • Papmache
  • Papirfremstilling
  • Silkemaling
  • Maskefremstilling
  • Skulpturer af forskellige materialer
  • Filtning
     

Mad for sjov

Efter HCI skal en del af jer snart ud og stå på egne ben. I madlavning får du bl.a. ideer og inspiration til den daglige madlavning, når du er flyttet hjemmefra. Du får i høj grad lov til selv at være med i planlægningen af fagets indhold. Blandt mulighederne er emner som f.eks. traditionel dansk mad, god mad til billige penge, fremmede kulturers mad, vegetarkost, slankekost, diabetikermad og meget andet.
    
Mad for sjov tager udgangspunkt i praksis, hvor vi undervejs kan komme ind på mere teoretiske emner som kostsammensætning, mad og økonomi og lignende.

Friluftsliv

Friluftsliv på HCI er valgfaget for dig, som godt kan lide at udfordre dig selv med fysisk aktivitet i naturen. Samtidigt får du en større forståelse for udendørslivet samt for, hvordan du med få midler til rådighed kan overleve i den fri natur. 

Vi tager på endagsture i skolens nærområde, men det ses også som centralt for faget at komme afsted på friluftsture, som inkluderer overnatning i det fri. 

Du skal være med til at definere, hvad friluftsliv er på HCI, og du får derfor også mulighed for at byde ind med ideer til indhold. Indholdet i faget kunne fx være: 

Basis lejrliv og naturlære - Bygning af bivuak, bålsted samt madlavning i det fri.
Orienteringsaktiviteter - Kort og Kompas 
Klatring - I træer og på klatrevæg
Vandaktiviteter - Kano og kajak

Om du har erfaringer med friluftsliv eller er helt ”grøn” er ligegyldigt. På valgfaget Friluftsliv er der plads til alle. 
 

Praktisk arbejde

Alle elever vil i løbet af skoleåret skulle tage del i praktisk arbejde på skolen, men du kan også vælge det som et ugentligt fag.


Køkken: 
I køkkenet får du mulighed for at deltage i det daglige arbejde. Du hjælper med at forberede de daglige måltider og med det praktiske arbejde, der er i et køkken. 
Du kommer til at prøve kræfter med alt fra at lave salat og ordne grøntsager til at hjælpe i bagerafdelingen.


Pedel: 
Sammen med pedellen kan du få til opgave at deltage i den daglige vedligeholdelse af skolen. Der skal skiftes pærer, laves små reparationer og klares opgaver med at vedligeholde udendørsarealer i form af græsklipning, fejning, snerydning m.m. Desuden er der en lang række andre opgaver som f.eks. stoleopstilling til større arrangementer og opbygning af scene.


Rengøring: 
Har du lyst til at lære om hygiejne, rengøring og rengøringsmidler, så er dette noget for dig. Du vil sammen med skolens rengøringsassistent blive ansvarlig for, at skolens fællesområder er rene og pæne.