Inklusion og særlige behov
På HCI er retten til forskellighed grundlæggende - og vi mener, at det er forskelligheden, der giver fællesskabet substans. Vi har erfaring med mange forskellige elever - og også med elever, der har særlige behov. Vi har hvert år elever, der på den ene eller anden måde har brug for ekstra støtte - enten fagligt eller personligt - men vi er ikke en specialefterskole.
Vores lærere er dygtige og engagerede, men de er ikke specielt uddannede til at tage sig af elever med særlige behov. Derfor er det vigtigt med en god forventningsafstemning, så elev og forældre ikke forventer mere, end vi kan leve op til.
Vores udgangspunkt er at inkludere eleverne, så de er i stand til at følge undervisningen og dagens program på lige fod med alle andre elever.
Her på siden kan I se, hvilke tilbud vi har til elever med særlige behov.
Kontakt os
Hvis dit barn har særlige behov af den ene eller den anden art, vil vi opfordre jer til at kontakte os og få en snak om mulighederne.
For ordblinde elever
Ordblinde elever på HCI er en del af undervisningen på lige fod med alle andre elever.
Når vi modtager ordblinde elever, tilbyder vi:
- Hjælp til installering/tilknytning af AppWriter og TxtAnalyzer på elevens computer
- Intro til de mest gængse funktioner i AppWriter
- Mulighed for ekstra timer i dansk, matematik og engelsk (faget Fokus)
- Opfølgning inden termins- og afgangsprøver
- Prøver på særlige vilkår
Støtte til lektielæsning
Hver aften mellem 18.45 og 19.30 er der stilletime.
Her er der ro til at få lavet lektier, og eleverne har mulighed for at få lektiehjælp af en lærer, hvis der er behov for det.
Kontaktlærerens rolle
Alle elever på skolen har en kontaktlærer. Der er en lærer, der har den primære- og tætteste - kontakt til eleven, Kontaktlæreren har desuden et særligt ansvar for elevens personlige og sociale udvikling.
Der er også mulighed for, at vi kan tilbyde ekstra støtte og omsorg, hvis en elev har brug for hjælp til at finde sin vej gennem efterskolelivet - eller at finde sine ben i livet generelt.
Faget "Fokus"
Elever, der er fagligt udfordret i dansk, matematik eller engelsk, har mulighed for at vælge tilvalgsfaget Fokus.
I faget Fokus får eleven 3 timer, som kan fordeles mellem de tre fagområder alt efter, hvad der er behov for. Der udarbejdes en individuel plan for hver elev, så der sættes ind, der hvor eleven har størst behov. I Fokus kan eleven også få hjælp til lektielæsning og til at skabe struktur i hverdagen, hvis der er brug for det.
Psykologhjælp
HCI samarbejder med psykolog Merete Taudal, Aars.
Hvis en elev har brugt for psykologhjælp, kan vi hjælpe med at lave en aftale med Merete.
Der kører bus fra Haverslev til Aars, som eleven kan tage til og fra aftalerne.
Ved første aftale kører vi eleven til Aars og viser eleven, hvor bussen går fra osv., så det er nemt at tage bussen derefter.
Skole-/forældresamarbejde
Med alle vores elever - og især ved vores elever med særlige behov - er et godt skole-/forældresamarbejde fundamentalt. Elevens kontaktlærer står for den primære kontakt mellem skole og hjem.
Der er to fastlagte forældresamtaler årligt; én i efteråret og én i foråret, hvor kontaktlæreren - med input fra resten af medarbejderstaben - giver en status på, hvordan det går med eleven både fagligt, personligt og social.
Derudover er der løbende kontakt mellem kontaktlærer og forældre. Går tingene som de skal, hører I som forældre sandsynligvis ikke så meget, men er der behov for løbende opdatering og samtale, kan det aftales med kontaktlæreren.
Det er vigtigt for elevens mulighed for et godt efterskoleår, at der er god sparring mellem skolen og jer forældre.